google094bb2e118a88bf1.html

Tiiti Kellomäki väittelee tohtoriksi

tiiti ja antenni2 pieni

Väittelijä pukeutuu itsekin mielellään antenniin

Kellomäen sukuhaara saa uuden tohtorin, kun Tiiti Kellomäen väitöskirja “Effects of the human body on single-layer wearable antennas” (“Ihmiskehon vaikutus yksikerroksisiin puettaviin antenneihin”) tarkastetaan Tampereen teknillisen yliopiston Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa 23.  maaliskuuta. Vastaväittäjinä toimivat professori Peter S. Hall University of Birminghamista, Isosta-Britanniasta, ja professori Sergei Tretyakov Aalto-yliopiston Sähkötekniikan korkeakoulusta. Tilaisuutta valvoo professori Lauri Kettunen TTY:stä.


Puettavat antennit ovat tietoliikenteen uusi sovelluskohde. Vaateantennia voidaan käyttää niin kulunvalvonnassa kuin telelääketieteen apuna.  Tulevaisuuden ulkoilutakissa on GPS-vastaanotin ja paljon antureita, jotka viestivät käyttäjän päätelaitteen kanssa.


Tiiti on selvittänyt väitöstutkimuksessaan, millaiset rakenteet sopivat puettaviksi antenneiksi. “Antenni sinänsä on vanha ja paljon tutkittu kapistus, mutta perinteisesti antennit on viety katolle tai mastoon, missä niiden on parempi olla”, Tiiti kertoo. “Antennit eivät yleensä toimi hyvin ihmiskehon lähellä, sillä keho imee suurimman osan tehosta. Linkkiä voidaan parantaa sopivilla suunnitteluratkaisuilla, ja näitä tutkin väitöstyössäni. Parhaimmillaan kehoa voidaan käyttää jopa antennin passiivisena osana.”

Väitöstyön osana on mm. kaulukseen sijoitettava tunnisteantenni, jota voidaan käyttää kulunvalvonnassa niin työmailla kuin dementiakodeissakin. Kun tunniste viedään ovesta ulos, ovi hälyttää samaan tapaan kuin kaupan varashälytinportit. “Muutaman vuosikymmenen päästä selitän hoitajalle, kuinka minä nuorena suunnittelin noita antenneja. Kyllä varmaan, vastaa hoitaja ja työntää minut päiväsaliin pelaamaan Kimbleä”, nauraa Tiiti tulevaisuudenkuvaansa.

Väitöskirjaan voi tulevaisuudessa tutustua osoitteessa http://dspace.cc.tut.fi/dpub/ (hakukenttään syötetään Kellomäki). Kirja julkaistaan siellä luultavasti huhtikuussa.